Хоча українські ґрунти й славляться на весь світ своєю родючістю, навіть їм не під силу забезпечити стабільно високі урожаї сільськогосподарських культур без допомоги аграріїв. Найбільш відчутна форма цієї допомоги – внесення добрив. Але оскільки у нинішніх економічних умовах, кожна копійка варта золота, ми б хотіли детально розглянути можливості використання такого добрива, як сульфат магнію, а особливо оцінити його з точки зору співвідношення ціни та якості.

Хоча від основного внесення добрив у ґрунт нікуди не дітися, доволі ефективним прийомом забезпечення рослин необхідними елементами живлення є позакореневе підживлення або живлення через листок. Варто розуміти, що у певний момент свого розвитку рослина відчуває гостру потребу у тому чи іншому елементі, і те, як швидко нам вдасться зреагувати на цю потребу і у якій мірі вдасться її забезпечити, багато в чому і вирішить долю врожаю. На своїх дослідних ділянках спеціалісти УНПЦ «Інститут живлення рослин», перевірили чимало композицій для підживлення сільськогосподарських культур, особливо зернових. Висновки однозначно вказали на те, що регулятори росту разом із комплексом мікроелементів – гарантія високого врожаю. Але тут виникла деяка проблема, а саме вартість мікроелементів, яку далеко не кожне господарство могло «впихнути» у свій бюджет. Так ми і вирішили спробувати сульфат магнію.

Сульфат магнію – джерело магнію та сірки, а саме ці два мікроелементи мають системотворче значення у живленні не тільки зернових, а й загалом усіх сільськогосподарських культур. Магній є елементом, що бере чи не найактивнішу участь у процесах фотосинтезу, а також забезпечує інтенсивність руху фосфору у рослинах, а отже без магнію, фактично неможливе перетворення мінерального азоту у білкові суміші. Сірка, у свою чергу, покращує показники засвоєння азоту, також вона входить до складу усіх білків та багатьох фітогормонів, і науковці часто називають її третім за важливістю елементом у системі живлення рослин (азот і фосфор поза конкуренцією). Як бачимо, дефіцит магнію та сірки у рослин фактично критичний. Адже фотосинтез – рушійна сила усіх ростових процесів, а магній – рушійна сила фотосинтезу.

Так ось, повернемося до наших дослідів. З міркувань економії, у нашій системі живлення рослин, ми повністю замінили мікроелементні комплекси, на магнію сульфат. Ніде правди діти, результати по приросту врожаю відносно контролю виявились дещо слабшими, але все одно хорошим. Там де мікроелементні комплекси разом із стимуляторами росту дали 5-7 ц/га прибавки, така сама композиція з сульфатом магнію дала «лише» 4-5 ц/га. Але порахувавши затратну частину, ми були здивовані, побачивши показники окупності. Вони були фактично ідентичними. Звичайно ж, відмовлятись від комплексів мікроелементів на користь сульфату магнію повністю і назавжди не є дуже правильно, але от як спосіб перечекати декілька важких років, це дуже навіть ефективно.

І наостанок, також з власних спостережень хочемо поділитись інформацією, що сульфат магнію різних виробників працює по різному, і на це також необхідно зважати. Для отримання більш детальної інформації щодо питання оптимізації живлення, ви можете звертатись за телефонами, що вказані на нашому сайті.

Інститут живлення рослин – Институт питания растений