Аграрії України провели посів зернових та зернобобових культур на площі 6,6 млн. га або 90% прогнозу, про це свідчать дані Latifundist.com.

Ранні ярі зернові посіяні на площі 2,4 млн. га (100%): пшениця – 165 тис. Га (100%), ячмінь – 1,8 млн. га, (100%), овес – 212 тис. Га, (100% ); кукурудза на зерно посіяна на площі в 4,0 млн. га або 88% прогнозу (в 2015 р – 3,7 млн. ​​га). Посів цукрових буряків проведено на площі в 283 тис. Га, що становить 101% прогнозу (в 2015 р – 236 тис. Га). Соняшник посіяний на території 4,5 млн. га або 87% (2015 року – 3,6 млн. га), соя – 1,5 млн. га або 74% (в 2015 р – 1,4 млн. га).

Також зазначається, що вся посівна площа сільськогосподарських культур в усіх категоріях господарств під урожай 2016 року очікується в межах 26,5 млн. га, а посів ярих зернових культур прогнозується на площі 7,4 млн. га.

Весна в Україні продовжує радувати. І якщо далеко не всім городянам подобаються зачастили травневі дощі і відносна прохолода навіть на сонці, то селянам, як то кажуть, саме те. При цьому в Гідрометцентрі України навіть не можуть пригадати, коли в останній раз погода в цю пору року була настільки сприятлива для аграріїв. Повідомляє ресурс proagro.com.ua.

– І хоча ідеальною нинішню весну я б назвати не ризикнула, але вона дійсно в цей раз дуже прихильна, перш за все, до рослинницької галузі. По-перше, зараз практично на всій території країни відзначається достатня зволоженість родючого шару грунту, тоді як раніше південні і східні регіони вже в травні починали стикатися з посухою. По-друге, температура повітря помірна, вночі не холодно, вдень не жарко, а саме спека раніше вже щосили гнітила сходи ярих культур, – розповіла “ПроАгро” начальник відділу агрометеорології Гідрометцентру України Тетяна Адаменко.

За її словами, погода сприяє не тільки сходам ярих, але і озимих. З настанням весни кількість розріджені і ослаблених посівів істотно зменшилася і сьогодні становить всього близько 1,5-2% від їх загальної площі. Ті рослини, які увійшли в зиму з відставанням в своєму розвитку через посушливі умови минулої осені, в більшості своїй до теперішнього часу встигли повністю відновитися.

При цьому синоптики прогнозують, що в найближчий тиждень характер погоди залишиться незмінним.

– Над Україною як і раніше будуть панувати антициклони, а це означає продовження періоду дощів. Нові порції опадів, причому, досить рясних, до 20-70 мм, очікуються майже у всіх областях 13-15 травня і після невеликої перерви – знову з 18-го числа. Температурні показники залишаться в межах норми, і лише на Західній Україні можуть на кілька градусів перевищити середньорічні показники, – інформувала Т. Адаменко.

Інститут живлення рослин – Институт питания растений