Соя порівняно з іншими сільськогосподарськими культурами досить специфічна культура, яка чутлива до збудників різноманітних захворювань, а їх на сьогодні у світі  описано близько 300 видів. Загалом недобір врожаю внаслідок ураження може становити близько 11-23%, в залежності від сезону та погодних умов.

Фітопатологічний стан сільськогосподарських культур питання досить складне та риторичне, адже аби уникнути неприємних сюрпризів на полі, розпізнати та контролювати хвороби треба ще на етапі обробки насіння. Захисту насіння сої від хвороб не завжди надають достатньої уваги, хоча цей елемент технології відіграє ключову роль оскільки завдає насправді суттєвих збитків.

Проблеми часто виникають з неправильним визначенням збудника за візуальними симптомами, адже більшість мають дуже схожі ознаки. Тому ще на етапі обробки насіння, чи навіть приготування до цього процесу, варто звернутись до фахівців аби правильно підібрати протруйник, який не лише захистить насіння від зовнішніх впливів, але і знищить патоген ще на етапі проростання.

Соя є досить стійкою до умов вирощування на одній і тій самій території впродовж кількох років, проте її все ж краще повертати на одне й те саме поле через 3-4 роки. Чим частіше попередник сої соя, тим більше засобів захисту треба мати в арсеналі. Розміщуючи цю культуру в сівозміні, необхідно враховувати ще й її конкурентну спроможність до певних видів бур’янів, адже саме вони є резерваторами багатьох хвороб. Отже попередник має неабияку роль у знищенні фітопатогенів та їх поширенні на посівах сої. Найкращий попередник озимі або ярі зернові, які не мають спільних збудників.

На базі лабораторії інноваційних технологій та впровадження УНПЦ «Інститут живлення рослин» було проведено мікродослід з визначення відсотку ураженості насіння сої з урахуванням попередника. Внаслідок спостережень було визначено, що зразки насіння сої (попередник соя) мали близько 85% ураженість, що було причиною зниження показника енергії проростання та схожості майже на 20%.

Без фунгіцидної обробки, попередник соя

У той же час, зразки насіння сої (попередник озима пшениця)  мали незначний ступінь ураження (15%), що підтверджує ефективність зернових культур у зниженні кількості на фітопатогенів у сівозміні.

Без фунгіцидної обробки, попередник озима пшениця

Отже, аби не знизити суттєво кількість та якість врожаю, необхідно вчасно проводити усі агрозаходи, та особливу увагу звертати на ротацію культур у сівозміні.

Інститут живлення рослин – Институт питания растений