У всіх категоріях господарств підходить до завершення збиральна компанія. За даними Мінагрополітики зернові та зернобобові, станом на 13 листопада, зібрано на площі у 14,2 млн. га (97% прогнозу). Намолочено 58,2 млн. т зерна при врожайності 40,9 ц/га (минуло річ аналогічний показник складав 42,8 ц/га).

Найкраще за валовим збором зерна попрацювали аграрії Полтавщини та Харківщини, яким вдалось зібрати понад 4 млн. тонн – 4,7 та 4,4 відповідно. На Дніпропетровщині (3,9 млн. тонн), Вінниччині ( 3,8 млн. тонн), Одещині (3,6 млн. тонн) та Черкащині (3,6 млн. тонн) зібрано більше трьох з половиною мільйонів тонн зерна. Якщо ж дивитись на показники врожайності, то найуспішнішими були господарства у Черкаській (58,8 ц/га), Полтавській (55,8 ц/га), Хмельницькій (55,0 ц/га), Сумській (53,6 ц/га) та Київській (51,5 ц/га) областях. На сьогоднішній день триває збір кукурудзи на зерно, соняшнику, сої та цукрового буряку.

Посівні роботи закінчено на 89% запланованих площ, або 6,6 млн. га. Стовідсотково завершено посів у 13 областях України, у той час у Херсонській (60%), Миколаївський(72%), Кіровоградський (73%) областях є деякі проблеми з посівним процесом, через несприятливі погодні умови.

Також варто звернути увагу на стан посівів. На площі 4,1 млн. га уже отримано сходи (62% від усіх посівів), з них добрий та задовільний стан 68%. Найбільші проблеми з утворенням сходів у Миколаївський, Запорізький, Полтавській, Дніпропетровській та Харківський областях.  Наразі на стан посівів найбільшою мірою можуть вплинути погодні умови (кількість опадів та температурний режим).  

Інститут живлення рослин – Институт питания растений