Обробка насіння справедливо відіграє фундаментальну, основотворчу роль у сучасній технології реалізації максимального потенціалу сільськогосподарських культур. Цей захід проводиться для підвищення енергії проростання та схожості насіння, раннього розвитку, та звичайно ж, збільшення врожайності. Що цікаво, обробка насіння, на сьогодні, є чи не найменш затратним агроприйомом, і при цьому залишається чи не найбільш ефективним.

Для чого потрібна обробка насіння?

На протязі усього життєвого циклу рослина періодично потрапляє під вплив стресових факторів, які безумовно негативно позначаються на врожайності та якості. Саме це і є передумовою найбільш сумного факту усієї аграрної сфери: дуже часто рослина реалізовує не більше третини свого реального потенціалу. Як тільки насіння потрапляє у ґрунт, воно найчастіше опиняється в далеко не оптимальних умовах, і на нього негативно впливає маса різних факторів. Найсуттєвіші з них:

  • Дефіцит елементів живлення
  • Низька або висока температура
  • Недостатня чи понаднормова вологість  
  • Присутність патогенів
  • Структура ґрунту

При вирощуванні зернових культур надзвичайно велику роль відіграють швидкі та дружні сходи. Засуха, екстремальні температури, недостатня аерація, надлишкова кислотність або засоленість ґрунту, виділення патогенних мікроорганізмів, пошкодження шкідниками – усе це може викликати затримку чи навіть загибель сходів. Аби компенсувати втрати врожаю через зрідженні сходи, доводиться підвищувати норми внесення азотних добрив для кращого кущення. Занадто поганий і незадовільний стан сходів може призвести навіть до потреби пересівати, а це шалені додаткові витрати, і зниження собівартості врожаю.

Обробка насіння допоможе рослині якщо не повністю подолати, то принаймні значно ослабити усі перераховані вище фактори. Низька температури ґрунту при посіві, та не достаток вологи також під силу компенсувати правильною обробкою насіння.  

Інститут живлення рослин – Институт питания растений