Виростити та зібрати врожай – титанічна праця, але вона може виявитись марною (або принаймні малоефективною), якщо ігнорувати загальні правила зберігання врожаю. Одразу після збору врожаю зерно ще непридатне для зберігання. Як правило, необхідно вжити додаткових спеціальних заходів аби захистити зерно, і зберегти у повному обсязі результат праці господаря. Потрібно якомога швидше приступити до післязбиральної обробки зерна, аби підготувати зерно до тривалого зберігання за найкоротший час, щоб воно зберегло свою якість та цінність. Якщо у найкоротші терміни не вдається висушити зерно, або іншим чином його законсервувати, імовірність та небезпека псування стрімко зростає.

якість насіння

На ефективність зберігання врожаю впливають також: наявність зернових і засмічених домішок, вологість зерна та високі температури. Під поняттям «зернової домішки» розуміється неякісне зерно даної культури (до 50% маси, бите, пошкоджене шкідниками), незалежно від характеру та розміру пошкодження, роздавлене, з пошкодженою оболонкою і відкритим ендоспермом, недозріле (зелене або щупле), уражене пліснявою, зі зміненим кольором оболонки, а також цілі і непошкоджені зерна інших культур. До складу засмічених домішок входить: насіння усіх шкідливих рослин, насіння усіх культурних рослин, які не відповідають стандарту якості жодної з фракцій, мінеральні домішки (земля, пісок, пил, каміння, волокна) і органічні домішки (частини стебел, листя, колоса).

Найбільш відчутний негативний вплив на зберігання зерна мають рештки листя та стебел, а також зелене і недозріле насіння. Оскільки воно має значну вологість, і відбувається зволоження хорошого зерна. Саме тому особливо важливе значення має оперативність очищення зерна від домішок, і уникнення його перезволоження. Також домішки можуть зменшувати ефективність вентиляціювання і сушіння на 40%, що призведе до додаткових енергозатрат.

Досить багато було сказано про необхідне зменшення вологості для спокійного зберігання зерна, тепер варто назвати оптимальний числовий показник – 14%. Саме при такій вологості життєва активність зерна знижується на стільки, що його можна зберігати тривалий час.
Також досить важливим пунктом ефективного зберігання врожаю, є небезпека ураження зерна мікроорганізмами. Аби вони не могли нормально розвиватись та розмножуватись необхідна відносна вологість повітря близько 65% і температури не нижче 20 градусів. Такі умови мікробіологічної стабільності зерна, що зберігається.

В процесі післязбирального дозрівання, яке триває 30-40 днів після збирання, зерно виділяє вологу (5-6 л/т). І у результаті, або підвищується вологість самого зерна, або волога конденсується на поверхні. Тому дуже важливо регулярно слідкувати за температурою і вологістю при зберіганні зерна.

Інститут живлення рослин – Институт питания растений