Не встигли охолонути комбайни після збору врожаю, як українські аграрії уже розпочали посівну компанії озимих культур. Як повідомляє Мінагрополітики, опираючись на слова міністра, уже засіяно 68 тис. га озимого ріпаку (близько 8% прогнозу).

Загалом ж, треба констатувати, що темпи посівної компанії відчутно гальмує спека та посуха. Аграріям Дніпропетровської, Волинської, Київської, Кіровоградської, Черкаської та Запорізької областей доводиться відтерміновувати посіви через не придатний наразі стан ґрунту. Як відомо, науковці вважають, що оптимальні  терміни посіву озимого ріпаку – до 5-7 вересня, інакше рослини можуть не встигнути гарно підготуватись до зими. Отже, якщо найближчим часом погода у перерахованих вище регіонах не зміниться на краще (для аграріїв) Україна може втратити порядку 15-20% запланованого врожаю озимих.

Найбільш підготовленими до старту осінньої посівної виявились Вінницька, одеська, Хмельницька та Миколаївська області. Загалом, по країні спостерігається повне забезпечення насінням (різних сортів та гібридів) та засобами захисту рослин, а ось з мінеральними добривами ситуація не така радісна. Хоча, за словами міністра цьому питанню саме зараз буде присвячена максимальна увага.

Про стрімкий розвиток українського агропромислового комплексу свідчить і збільшення залучення кредитних коштів у 1,4 рази відносно минулого року.

Інститут живлення рослин – Институт питания растений