Ні для кого не секрет, що у випадку ігнорування профілактичних заходів для безпеки зернових, шкідники можуть «відібрати» значний об’єм врожаю. Сайт Superagronom.com представив п’ять найбільш небезпечних шкідників. Отже, зерновим варто боятися:

Хлібний жук-кузька.

Він добре знайомий кожному, хто має справу з вирощуванням пшениці. Це чорний жук, розміром приблизно у півтора сантиметра. Він виїдає зерна злаків під час молочної стиглості, а тверді зерна вбиває у ґрунт. Найулюбленішими «ласощами» для нього є пшениця та ячмінь. Личинки можуть також пошкоджувати коріння кукурудзи, соняшнику, картопля та буряків. Найбільш активні жуки у спекотні дні.

Бавовняна совка.

Гусениця, яка живиться репродуктивними органами рослин. Особливо небезпечна для кукурудзи, адже пошкодження качанів на початку цвітіння, може призвести до слабкого заповнення. Також совка може вражати соняшник (листки та кошики) і сою. Поширеним наслідком «роботи» совки є фузаріоз.

Зернова совка.

Цей шкідник є активним як у вигляді гусениці, так і вигляді метелика. Щодо цілей ураження він не перебірливий, пошкоджувати може пшеницю, овес, ячмінь, кукурудзу, злакові трави. Гусениці можуть повністю знищувати насінину. Самки відкладають яйця на колоскові лусочки, ніжку й ості колоса, листя, яке вкриває колос. Плодючість однієї самки – до 400 яєць.

Пшеничний трипс.

Комахи довжиною до двох міліметрів, живляться колосковими лусками, а згодом проникають у колос, і починають там відкладати яйця. Личинки висмоктують сік з колоскових лусок, пошкоджують насіння, яке має ще м’яку форму. Вони можуть нанести втрати до 20% від врожаю.

Клоп шкідлива черепашка.

Широко відомий та розповсюджений шкідник, який в основному наносить шкоду у період кущення – виходу в трубку. Клопи хоботком проколюють стебло і висмоктують соки рослини. Пошкодження стебла довго залишаються зеленими, проте так і не колосяться і згодом відмирають.

На нашому сайті є Атлас хвороб та шкідників, де ви більш детально можете прочитати про кожного зі згаданих, та багатьох інших «ворогів».

Інститут живлення рослин – Институт питания растений