Невід’ємною частиною сучасного агровиробництва є застосування пестицидів. Гербіциди не є винятком, оскільки небажана рослинність на посівах часто перешкоджає отриманню достатньо високого та якісного врожаю. Звичайно, коли йдеться про кілька соток то можна обійтись механічним видаленням, але коли це кілька гектарів або і сотні-тисячі гектарів площі? Сапою тут не справишся, навіть якби найняв армію робітників, результат навряд чи порадував би.

До вибору гербіциду необхідно підійти дуже відповідально і виважено. На перших етапах  доцільніше використовувати ґрунтові гербіциди. По-перше це дає можливість захистити культурні рослини від бур’янів в найбільш гербокритичний період, який припадає на початкові етапи розвитку більшості культурних рослин. Більш пізніше знищення бур’янів не принесе бажаного ефекту бо завдана шкода матиме вже незворотну дію, хоча чітке дотримання строків однозначно зменшить їх фітотоксичність на культурні рослини. Але якщо польова культура соя, то варто пам’ятати, що більшість грунтових гербіцидів затримують формування азотфіксувального симбіозу, а як наслідок пригнічення біологічної активності ґрунту.

Коли ж справа доходить до селективних гербіцидів то тут головне не «промахнутись», добре вивчити їх дії, а головне чутливість найбільш поширених видів бур’янів до діючих речовин.  Їх застосування доречне на ділянках, де необхідно прибрати конкретний бур’ян, при цьому не торкнути корисну культуру.    

На сьогодні у світі налічується близько 150 хімічних речовин, які в різних комбінаціях входять до складу понад 600 гербіцидів, але дотримання простих правил безперечно допоможе успішно справитись з проблемою небажаної рослинності на полі.

Отже:

  1. Виважено і неспішно обираємо гербіцид (враховуємо попередник, наступну культуру, температуру, вологість ґрунту та прогнозована кільксть опадів)
  2. Оптимальні терміни обробки, краще внести його раніше аніж спізнитись з внесенням, щоб запобігти стресам на культурних рослинах.
  3. Чітке прорахування норми внесення. Внесено забагато – пригнічення посівів, внесли замало – збільшується ймовірність стійкості бур’янів до препарату, оскільки буде потреба повторної обробки, що теж згубно вплине на основну культуру.
  4. Рівномірність внесення впливатиме на їх ефективність, та потрапляння достатньої кількості робочого розчину на бур’яни.
  5. Заходи безпеки та їх дотримання. Оскільки це є досить токсичні хімічні препарати необхідно бути особливо обережним у їх застосуванні.
  6. Дотримання інструкції. Тільки чітке дотримання порад виробника забезпечить ефективність застосування не тільки гербіцидів так і інших засобів захисту рослин. 

Дотримання вищезгаданих рекомендацій стане запорукою впевненості у досягненні успіху в отриманні якісного та високого врожаю.

Інститут живлення рослин – Институт питания растений