Постійний читач нашого сайту без проблем пригадає, що ми чималу увагу приділяємо саме питанням оптимізації живлення рослин, і наголошуємо на важливості мінерального живлення, але це зовсім не означає, що можна повністю ігнорувати органічні добрива. У системі заходів поліпшення врожайності сільськогосподарських культур та родючості ґрунтів, саме органічні добрива відіграють ключову роль. Адже вони не тільки збагачують ґрунт та в деякій мірі компенсують втрати поживних речовин, що необхідні для вирощування с-г. культур, а й покращують його властивості.

Органічні добрива забезпечують ґрунт речовиною, яка у процесі гуміфікації перетворюється на гумус. Занадто інтенсивний обробіток ґрунту, недотримання технологій вирощування (порушення сівозміни, ігнорування добрив), вирощування просапаних культур – все це призводить до збільшення темпів мінералізації ґрунту (зниження вмісту гумус), що надзвичайно негативно може впливати на врожайність. Зниження вмісту гумусу на 1% понесе за собою втрату 5 центнерів врожаю з кожного засіяного гектару. Це пояснюється погіршенням хімічних та біологічних властивостей ґрунту.

Органічні добрива внесені після певного часу простою спричинять різкий ріст вмісту гумусу, а значить і родючості ґрунту. А стабільне їх використання дозволить підтримувати вміст гумусу на нормальному рівні. При внесені органіки у ґрунті зростає і запас поживних речовин, знижується кислотність, підтримується баланс мікрофлори. Окрім того, органічні добрива дозволять підвищити біологічну активність та виділення вуглекислоти, яка є допоміжним джерелом вуглекислого газу у повітряному живленні рослин. Не варто ігнорувати й той факт, що органіка сприяє створенню максимально комфортних умов поглинання елементів мінерального живлення рослиною. Особливо, варто відзначити важливість органічних добрив у зоні Полісся, де природна родючість ґрунтів доволі низька, і отримувати стабільно високі врожаї справа не з легких.

Отже, гноївка, сеча, торф, пташиний послід, підстилковий і безпідстилковий гній, компост, органічні відходи, зелене добриво –  можуть знатно допомогти аграріям у нелегкій суперечці за врожай.

Інститут живлення рослин – Институт питания растений