Нинішній рік став рекордним для українських виробників соняшнику (13-13,5 млн. т), що майже на 20% більше відповідних показників минулого року (1,8-2,3 млн. т). За попередніми прогнозами та оцінками виробництво соняшникової олії збільшилось на 15%, експорт – на 15,7%. Такій значний приріст у вирощуванні соняшнику експерти пояснюють досить просто – високою рентабельністю культури. У сьогоднішніх економічних умовах багато українських агровиробників зробили ставку саме на соняшник. У 2015 році рентабельність соняшнику склала 80,3%, роком раніше – 36,5%. Як бачимо, «гра дійсно варта свічок». Виробнича потужність країни дозволяє переробляти весь зібраний врожай олійних культур в Україні.

Унікальна особливість українського ринку соняшникової олії – майже цілковита орієнтація на експорт, про це заявив директор асоціації «Укроліяпром» Степан Капшук. За його словами, будь-які обмеження експорту соняшникової олії  можуть суттєво дестабілізувати продовольчий ринок, оскільки в Україні споживається не більше 10% виготовленої олії. При цьому географія продаж є досить суттєвою, і щороку зростає, на сьогодні це 105 країн.Найрентабельніша культура

У 2015-16 маркетинговому році найбільшими споживачами української соняшникової олії були Індія так Китай, відповідно 30% та 13,8% загального обсягу експорту. Також на ділові відносини у галузі експорту соняшникової олії України та ЄС позитивно вплинула угода про асоціації, що завдяки безмитному ввозі дозволило збільшити обсяги експорту до 1,4 млн. т (у 2,7 раза).

latifundist.com

Інститут живлення рослин – Институт питания растений