Згідно з попередніми прогнозами аналітиків, валовий збір основних олійних культур в Україні у 2016 році становитиме рекордні 18,6 млн. т, що перевищить минулорічний показник на 7%.

Приріст врожаю в основному буде забезпечений за рахунок збільшення посівних площ під соєю (на 4%) та соняшником (15%), та утримання показників врожайності на минулорічному рівні. Соняшнику планується зібрати 12,9 млн. т (10% приросту щодо минулого року), сої – 4,35 млн. т (11% приросту). Деякі проблеми варто очікувати у виробництві ріпаку, яке упаде до рівня 1,3 млн. т, що на 24% менше врожаю 2015.

Таким чином, соняшник не тільки поверне свої раніше втрачені позиції, а й стане найбільш популярною сільськогосподарською культурою, за площею вирощування перевершивши пшеницю.

Експерти прогнозують зниження обсягів вирощування пшениці. У 2016 році виробництво пшениці в Україні знизиться до відмітки у 22,2 млн. т. По закінченню посівних робіт, засіяно буде площу трішки більшу шести млн. га, що на 12,5% менше аніж відповідний показник минулого року. Цілком логічно, що пр. такому скороченні площі вирощування, скоротиться і врожай. Наразі, врожайність зернових прогнозується на рівні 3,5 т/га, що відповідає середнім показникам останніх трьох років.

У підготовці статті використовувались матеріали сайту latifundist.com.

Інститут живлення рослин – Институт питания растений