«Інститут живлення рослин» продовжує серію матеріалів про критично важливі мікроелементи для росту та розвитку сільськогосподарських культур. Раніше ми окреслили та охарактеризували мікроелементи, що відіграють ключову роль у вирощуванні озимої пшениці (Частина 1) та соняшнику (частина 2). Сьогодні об’єктом розмови стане кукурудза.

На результативність та ефективність вирощування кукурудзи найбільше з мікроелементів впливають: Магній (Mg), Цинк (Zn), Марганець (Mn), Мідь (Cu) та Залізо (Fe). Вашій увазі уже традиційно представлена схема ознак дефіциту кожного з цих елементів живлення, а також причин та передумов, що спричиняють дефіцит. Ми ж перейдемо до виняткової важливості та функціонального навантаження кожного з них.

елементи на культурах - кукурудза

Магній є складовою частиною хлорофілу, приймає участь у синтезі білків та амінокислот. Недоотримання магнію кукурудзою у періоди найбільшої потреби (зав’язування та формування зерна) має негативний вплив на процеси квітіння та запилення. А, отже, обмежує зав’язування качанів і зменшує їх озерненість. Орієнтовна норма внесення магнієвих добрив коливається від 40 до 60 кг/га MgO.

Цинк вважається одним з найбільш вадливих мікроелементів для вирощування кукурудзи. Він підвищує стійкість культури до примх погоди (особливо приморозків), бере участь у синтезі хлорофілу та вітамінів В, Р, С. Цинкові добрива прийнято вносити у ґрунт з розрахунку 1-2 кг діючої речовини на гектар, або ж у формі листкового підживлення. Важливо: листкові підживлення матимуть ефект лише на ранніх стадіях, та до моменту виявлення дефіциту.

Мідь є активатором окисно-відновлювальних процесів, що у свою чергу, позитивно впливає на вміст білку та цукрі у зерні, утворення лігніну в стінках клітин. Мідь сприяє більш активному продукуванню зерна.

Марганець є одним з ключових елементів фотосинтезу та активації ферментативних процесів. Цей елемент відіграє важливу роль у відновленні нітратів та синтезі білків.

Залізо приймає участь у синтезі білків, утворенні хлорофілу, процесах фотосинтезу.