У своїх матеріалах ми уже неодноразово відстоювали думку про важливість макро- та мікроелементів для росту та розвитку рослин. Ефективне мінеральне живлення одна з основ успіху при вирощуванні сільськогосподарських культур. Без збалансованої системи важко навіть уявити високі та стабільні врожаї. У цій статті ми хочемо узагальнити та в одному місці продемонструвати усю важливість кожного з елементів та показати їх функціональну значущість.

Детально вивчити важливість та вплив кожного з макро- та мікроелементів на процеси життєдіяльності рослини ви можете у таблиці нижче.

Як бачимо, рослинному організму просто не під силу нормально функціонувати в умовах дефіциту чи нестачі елементів живлення. Вони охоплюють усі сфери та напрямки розвитку рослини: беруть участь в утворенні органічних сполук, регулюють ріст вегетативної маси, приймають участь у процесах фотосинтезу та синтезу хлорофілу, активують ріст кореневої системи, прискорюють протікання усіх процесів, підвищують зимостійкість, а також стійкість до хвороб, шкідників чи стресових умов існування, сприяють регуляції водного балансу, забезпечують транспорт цукрів у рослині, впливають на окисно-відновлювальні процеси, активізують ферменти та ферментативні процеси, підсилюють обмін речовин,  зміцнюють клітинні стінки, беруть участь в азотному та білковому обміні речовин, входять до складу амінокислот, вітамінів та рослинних олій, регулюють процеси дихання та біосинтезу.

І це перераховано лише найбільш значущі та широко відомі завдання елементів живлення. Про кожен з елементів живлення ви можете детально прочитати на нашому сайті у розділі «Мінеральне живлення».

Інститут живлення рослин – Институт питания растений