Сільськогосподарські культури можуть бути ураженні багаточисленними різновидами хвороб та шкідників. Зокрема. Лише для пшениці описані більше 40 різних хвороб, для зернових культур зареєстровано близько 300 видів шкідників.

Втрати врожаю через ураження хворобами чи шкідниками досить часто мають велике економічне значення, адже господар просто не добирає свого заробітку. Основна проблема у тому, що ураження досить часто спостерігається у той час коли усі агротехнічні заходи уже виконано, і якось захистити свій врожай дуже важко. Усім відомо, що профілактика куди простіша, аніж боротьба, тобто не допустити хвороби набагато простіше, чим ліквідувати її наслідки.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Окрім власне кількісних втрат хвороби та шкідники наносять відчутний удар і по якості. Для прикладу, збудники фузаріозу не лише погіршують якісні показники протеїну, пекарні та кормові властивості пшениці, а й утворюють мітоксини.

Грибкові захворювання спричиняють різке зниження маси тисячі насінин і погіршення пекарних характеристик. Клоп-черепашка руйнує клейковину. При цьому дуже стрімко погіршуються уже згадані пекарні характеристики. При цьому навіть не потрібно якогось надзасилля шкідниками, вистачить 2-5% уражених зернин. Тобто двох личино на 1 квадратному метрі.

Ситуація ускладнюється й тим, що інтенсифікація вирощування сприяє збільшенню випадків ураження. Особливо це стосується внесення азотних добрив. Аби максимально зменшити ризики та мінімізувати втрати необхідно пам’ятати про важливість комплексної боротьби проти хвороб та шкідників та застосовувати прості профілактичні заходи. Зокрема:

Вибір найкращого та найсприятливішого місця вирощування культури;

Правильний обробіток ґрунту;

Дотримання рекомендованої сівозміни;

Вибір сортів стійких до тих хвороб та шкідників, що характерні у регіоні вирощування;

Перевірка посівного матеріалу, і посів лише здорового. А також передпосівний обробіток насіння;

Оптимальні норми внесення добрив, особливо азотних;

Дотримання рекомендацій щодо термінів, способів та глибини посіву;

Меліорація та зрошення.

Інститут живлення рослин – Институт питания растений