«Інститут живлення рослин» продовжує серію матеріалів про критично важливі мікроелементи для росту та розвитку сільськогосподарських культур. Ви можете пригадати наші попередні матеріали про: озиму пшеницю, сою, соняшник та кукурудзу. Сьогодні будемо говорити про цукровий буряк.

Найбільш важливу роль у вирощуванні цукрових буряків відіграють наступні мікроелементи: Магній (Mg),  Мідь (Cu), Марганець (Mn), Сірка (S), Цинк (Zn) та Бор (B). Вашій увазі уже традиційно представлена схема ознак дефіциту кожного з цих елементів живлення, а також причин та передумов, що спричиняють дефіцит. Далі ми більш детально розглянемо функціональне навантаження кожного із вище згаданих елементів.

елементи на культурах - цб

Магній входить до складу хлорофілу, забезпечує правильне протікання фосфатного та азотного обміну. Відіграє важливу роль у процесах дихання та синтезу білків. Також цей елемент робить більш ефективним споживання води та укорінення культури. Нестача магнію згубно відображається фактично на усіх життєво необхідний процесах. Особливо страждають процеси фотосинтезу, синтезу азотовмісних сполук, росту. Окрім того магній важливий і для ефективного засвоєння NPK.

Мідь входить до складу молекул хлорофілу, має провідне значення для дихання та фотосинтезу. Цей елемент забезпечує метаболізм азоту і фосфору, сприяє синтезу білків. Що важливо мідь сприяє поліпшенню загального стану рослини, підвищує стійкість до несприятливих погодних умов, а також відчутно зменшує ризик ураження хворобами.

Марганець активізує ферментативні процеси, відіграє важливу роль в окислювальній системі фотосинтезу. Також бере участь у відновленні нітратів, процесах фотосинтезу і синтезу білків. Особливо чутливими цукрові буряки до нестачі магнію у фазі 4-8 листків.

Варто звернути увагу і на той факт, що марганець сприяє використанню рослинами нітратного та амонійного азоту. Він підвищує цукристість і збільшує врожайність.

Сірка відіграє важливу роль у синтезі амінокислот (метіонін, цистін) і білків. Сприяє на ефективність споживання сполук азоту рослинами.

Цинк забезпечує функціонування багатьох ферментних систем. Підвищує жаро- та посухостійкість. Сприяє підвищення стійкості до хвороб. Цей елемент приймає участь у синтезі нуклеїнової кислоти та у метаболізмі гормону ауксину. Цинк підвищує врожайність, особливо добре діє на чорноземах.

Бор напевне найважливіший мікроелемент для ефективного вирощування цукрових буряків. Він дуже відчутно впливає на урожайність і цукристість коренеплодів. Бере участь у метаболізмі вуглеводів, синтезі матеріалу клітинних стінок. Бор важливий і для синтезу білків та їх оптимальному перерозподілу між коренеплодами та листям. Оптимізує процеси засвоєння азоту з ґрунту.

Інститут живлення рослин – Институт питания растений